Τίρανα – Σκόπια – Λίμνη Οχρίδα 4 Ημέρες



Τίρανα – Σκόπια – Λίμνη Οχρίδα
4 ΗΜΕΡΕΣ ΟΔΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 10/10/2013

1η ημέρα:  Κρυσταλλοπηγή – Κορυτσά  – Πογραδετς
Αναχώρηση πρωί και με ενδιάμεσες στάσεις (Καστοριά) συνεχίζουμε για το συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής. Μετά τον αστυνομικό και τελωνειακό έλεγχο, φθάνουμε στην Αλβανία. Η πρώτη πόλη που συναντάμε στα 35χμ. από τα σύνορα, είναι η γραφική πόλη της Κορυτσάς. Πανέμορφα αρχοντικά σε σύμπλεγμα με ιταλικά κτίρια και παλιές εργατικές κατοικίες σοβιετικού τύπου είναι το τοπίο που συναντάμε. Περιήγηση της πόλης. Κατά την περιήγηση θα επισκεφτούμε τον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό όπου ανακαινίστηκε από τον παναγιότατο Aαρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, καθώς επίσης και το μουσείο εθνογραφίας και μεσαιωνικής τέχνης που βρίσκεται κοντά στο Ναό. Εδώ θα θαυμάσετε δεκάδες Βυζαντινές εικόνες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί μετά από μια επίπονη προσπάθεια, όπως επίσης και τον καταπληκτικό άμβωνα της εκκλησιάς της ζωοδόχου πηγής που είχε ισοπεδωθεί από το καθεστώς του Εμβερ Χότζα. Μετά το μεσημεριανό, αναχώρηση  για την πόλη του Πόγδραδετς    που είναι κτισμένη στην όχθη της λίμνης της Οχρίδας. Απέναντι μας η πόλη της Οχρίδας και η Στρούγκα.  Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2η ημέρα : Πογραδετς - Ελμπασαν – Τίρανα – Πογραδετς

 Μετά το πρωινό μας αναχωρήσει και πρώτη μας στάση στο Έμπασαν, για καφέ στο κάστρο της πόλης όπου εκτός από τα τείχη εποχής της τουρκοκρατίας μπορούμε να δούμε και σημάδια από την αρχαία Σκαμπα (SKAMPA). Έπειτα αναχωρούμε για την πρωτεύουσα τα Τίρανα,  περιήγηση της πρωτεύουσας της Αλβανίας , επίσκεψη στην εκκλησία της Αρχιεπισκοπής αφιερωμένη στην Ανάσταση του Κυρίου. Μια βόλτα με το λεωφόρο στις κεντρικές πλατιές της πρωτεύουσας και στα υπουργεία, το Εθνικό-Ιστορικό Μουσείο.    Δίπλα θα δούμε την Όπερα, το τζαμί του Ethem Bey που χτίστηκε το 1789, καθώς και τον πύργο του ρολογιού που χτίστηκε το 1830. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη (εθνικός Ήρωας) καβάλα στ' άλογο και γύρω κυβερνητικά κτίρια και υπουργεία. Τελειώνοντας τη περιήγηση στο κέντρο των Τιράνων, βλέπουμε την πρωθυπουργική κατοικία, την Ακαδημία καλών τεχνών, το Πανεπιστήμιο, το Sheraton και δίπλα το στάδιο Qemal Stafa. Είναι η πρωτεύουσα της Αλβανίας από το 1920. Έχει σήμερα πλέον περίπου 1.500.000 κατοίκους και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της χώρας. Το κομβικό σημείο της πόλης είναι η πλατεία Σκεντέρμπεη και η πλατιά της Μητέρας Τερέζας. Ελεύθερο χρόνο. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο.

3η ημέρα : Τίρανα – Πογραδετς  - Οχρίδα


Μετά το πρωινό μας αφού περάσουμε την ηδεία διαδρομή μπαίνουμε στην ΦΥΡΟΜ και από μια ρομαντική περιήγηση της λίμνης με το λεωφορείο οδεύοντας προς τον εθνικό δρυμό του Ντριλιών όπου θα δούμε την παλιά βίλα του Ενβερ Χοτζα. Και δια μέσου τον συνόρων Τουσεμιστ- Όσιου Ναούμ φτάνουμε στον πανέμορφο βυζαντινό Ναό του Όσιου Ναούμ κτισμένο στον 10ο αιώνα όπου όλη η περιοχή ήταν έδρα Ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής, στην Εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων, με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες όλες γραμμένες στην ελληνική γλώσσα. Στον περίβολο του μοναστηριού κυκλοφορούν ελεύθερα δεκάδες παγώνια. Και λίγο πιο κάτω ένα ενδιαφέρον παζάρι με τοπικά προϊόντα και τις περίφημες πέρλες της Οχρίδας.  Από το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ξεκίνησαν ο Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και ο Μεθόδιος, να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο. Ο όσιος Ναούμ είναι θαμμένος σε αυτή τη Μονή. Ο θρύλος θέλει την καρδιά του να ακούγεται ακόμη να χτυπά, αν ακούσει κανείς προσεκτικά πάνω από τον τάφο του. Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Drim, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από τη Λίμνη Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που απορρέει μέσα στη Λίμνη Οχρίδα.  Συνεχίζομαι για την γοητευτική ΟΧΡΙΔΑ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο διανυκτέρευση.

4η ημέρα : Οχρίδα – Μπιτολα  - Νίκη

Μετά το πρωινό μας ξεκάναμε την ξενάγηση μας στην πανέμορφη  ΟΧΡΙΔΑ που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη, με τα σπίτια με τις κόκκινες οροφές, τα υπαίθρια καφέ, τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα μικρά καταστήματα, τις κομψές μπουτίκ και τις ρουστίκ ψαροταβέρνες. Αναχώρηση για το ΜΠΙΤΟΛΑ την αρχαία Βυζαντινή ΗΡΑΚΛΕΙΑ  και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας της Βαρδάσκας, στο μοναστήρι θα επισκεφθούμε τον Άγιο Δημήτριο, ακόμη θα δούμε το παλιό ελληνικό προξενείο και την πόλη  με τα περίφημα Ελληνικά νεοκλασικά της. Στη συνέχεια από την γνωστή πλέον διαδρομή μέσω του συνοριακού σταθμού της ΝΙΚΗΣ και φθάνουμε το βράδυ.


ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΤ΄ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ 155,00
ΤΙΜΗ ΣΕ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟ 180


·         ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :
  • Μεταφορές, περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν   
  • Διαμονή σε ξενοδοχεία   4* με πρωινό
  • 3 δείπνα ή γεύματα
  • Αρχηγός – σύνοδος γραφείου
  • Τοπικοί ξεναγοί
  • Ασφάλεια αστικής / επαγγελματικής ευθύνης

·         ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :
  • Ότι δεν αναγράφεται ρητά στο πρόγραμμα και ως προαιρετικό
  • Είσοδοι σε μουσεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους, ποτά, φιλοδωρήματα και ότι  αναφέρεται ως προαιρετικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
1.    ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ  ή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ  ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
  1. Κρατήσεις θέσεων με προκαταβολή κατά άτομο 100,00 έως τις 15 Σεπτεμβρίου
  2. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής στις θέσεις θα γίνονται αλλαγές